KURSUS PENGENDALIAN
MAKANAN (KPM)

ASIA UBS TRAINING & CONSULTANCY

HARGA YANG DITAWARKAN


Objektif Kursus Pengendalian Makanan secara amnya adalah untuk memberi pendedahan dan kesedaran tentang kepentingan penyediaan makanan yang bersih dan selamat kepada semua pengendali makanan di sektor perkhidmatan dan industri makanan. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mewajibkan semua pengendali makanan menjalani Kursus Pengendali Makanan (KPM) di mana-mana institusi yang diiktiraf oleh KKM melalui Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (PPKM) 2009.

Untuk apa?
+ Sertai kursus untuk mendapatkan pengetahuan dan kemahiran baru pada yang berumur 18 tahun keatas.
+ Digalakkan bagi lepasan SPM berumur 18 dan keatas yang ingin menimba ilmu tambahan.

Kebaikan / Kelebihan?
+ Peserta mendapat pengetahuan / kemahiran baru dan sijil.
Peserta mudah mendapatkan pekerjaan baru

KURSUS PENGENDALIAN
MAKANAN

RM60

Kursus Pengendalian Makanan& Kesihatan (KPM)

3 Jam Kelas

Pembelajaran Atastalian (Zoom)

Peperiksaan / Ujian Atastalian

Sijil Pengiktirafan daripada KKM

Mendapat Sijil serta merta selepas kursus tamat. 

Bimbingan Sepenuhnya

Latihan

Sebelum mengendalikan apa-apa makanan di premis makanan, seseorang pengendali makanan hendaklah menjalani latihan pengendali makanan dan mendapat Sijil Latihan Pengendali Makanan daripada institusi yang ditentukan oleh Pengarah (Kementerian Kesihatan).

Mengendali makanan, perkakas, dsb.

Pengendali makanan hendaklah memastikan pengendalian makanan dan penggunaan perkakas makanan dan bekas makanan dikendalikan dengan bersih dan selamat. Pastikan makanan tidak diletakkan merata-rata lalu bersentuhan dengan apa-apa benda atau bahan yang boleh mencemarkan makanan itu.

Pemeriksaan kesihatan

Pengendali makanan juga diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan dan mendapatkan vaksin daripada pengamal perubatan berdaftar sebelum dibenarkan mengendali makanan di premis makanan.

Kebersihan diri & Pakaian

Adalah menjadi tanggungjawab pengendali makanan untuk mengekalkan kebersihan diri pada tahap yang tinggi. Pengendali makanan juga perlu memastikan pakaian yang dipakai semasa mengendalikan makanan hendaklah bersih, sesuai dan wajar serta tidak menyumbang kepada apa-apa pencemaran makanan; sebagai contoh memakai baju luar yang bersih, sesuai dan berwarna cerah atau apron berwarna cerah, penutup kepala dan kasut. Sebagai peringatan, pakaian luar hendaklah tidak dipakai selain dalam premis makanan dan hendaklah sentiasa disimpan di dalam almari atau loker yang sesuai apabila tidak digunakan 

Kebersihan persekitaran premis

Pengendali makanan juga bertanggungjawab memastikan bahawa premis makanan di mana makanan dikendalikan kekal bersih dan bebas daripada sampah, haiwan perosak, kotoran atau jelaga, sisa abu, sisa bahan mentah dan sarang labah-labah pada setiap masa 

Penyimpanan, Pendedahan atau Pameran Makanan untuk Jualan

Pengendali makanan hendaklah tidak menyimpan, mendedah atau mempamerkan mana-mana makanan yang siap dimakan untuk dijual dalam mana-mana premis makanan melainkan jika makanan itu terlindung secukupnya daripada pencemaran oleh sesiapa yang bersentuhan dengan makanan itu atau lain-lain punca pencemaran; dengan cara yang berkesan dan menggunakan kabinet, almari pameran, bekas penutup atau peralatan perlindungan, sistem atau peranti lain yang mudah dibersihkan

CARA MUDAH MENDAFTAR KURSUS

Ikuti langkah-langkah berikut untuk mendaftar di Asia UBS
1
Hubungi Kami Melalui Talian Whatsapp

WhatsApp kepada kami "SAYA INGIN SERTAI KURSUS KPM" ke nombor 012-5732436

2
Pengesahan Maklumat Peserta

Pihak ASIA UBS akan meminta pengesahan pendaftaran seperti Nama Penuh, No. KP, Alamat, No. Tel, dan Status Pendidikan.

3
Pembayaran & Proses Pendaftaran

Anda perlu membuat pembayaran kepada ASIA UBS melalui akaun bank yang diberi. Hantar kepada kami bukti resit bayaran dan kami akan masukkan anda ke "Group" Khas KAP dan terima resit rasmi daripada pihak Asia UBS.

Kami merupakan agensi dibawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) bagi memberi Kursus Asuhan PERMATA (KAP), Kursus Pengendalian Makanan (KPM) dan Khidmat Nasihat mengenai TADIKA dan TASKA. Hubungi dan sertai kami sekarang!.

TRUSTPILOT
Trustpilot

Lagi banyak bintang lagi bagus pretasi perniagaan kami. Beri komen dan pandangan anda sekarang.

GOOGLE REVIEWTrustpilot

Lagi banyak bintang lagi bagus pretasi perniagaan kami. Beri komen dan pandangan anda sekarang.

SITESEAL
Protected by Sectigo

© Copyright 2023. Asia UBS Training & Consultancy (002903103-H) - All Rights Reserved.
Powered by EZ Optimal Technologies. sysver-5.9.6